Staza PodglogovikNa osmom kilometru Biokovske ceste na prijevoju Staza nalazi se najveće i najzanimljivije sekundarno stočarsko naselje Podglogovik koje je danas napušteno. Na putu prema naselju s desne strane je crkva sv. Ilije izgrađena u XIX. stoljeću oko 1880. godine na prapovijesnoj gomili, a nasuprot nje je kapelica sv. Nikole. Uz napuštenom stočarsko naselje Podglogovik pruža se makadamski put tkz. Rodićeva cesta, u dužine 8 km, kao nekadašnja glavna poveznica Zabiokovlja s Makarskim primorjem, a koja je danas označena i kao biciklistička staza.

Na birdwaching stazu Podglogovik ulazi se sa Rodićeve ceste, kod kamenog objekta obnovljenog s namjerom pružanja smještajnih kapaciteta. Širokom pješačkom stazom stiže se do Plužina, a duž staze se mogu vidjeti ostaci pastirskih stanova, prapovijesne Ilirske gomile, dvije stare turske vode, te specifične dalmatinske doce i vrtače kroz koje vodi planinarska markacija. Staza je isključivo planinarska, duga je 5,81 km. i proteže se na nadmorskoj visini od 496 – 1083 metra. U sklopu napuštenog naselja Podglogovik nalazi se i planinarski dom, a u blizini je i kuća seoskog turizma koja osim smještaja i tradicionalnih jela i pića nudi mogućnost jednodnevnog odmora u netaknutoj prirodi.

Značajne birdwaching vrste koje se mogu zabilježiti na ovoj stazi su: rusi svračak (Lanius collurio), zmijar (Circaetus gallicus), crnogrla strnadica (Emberiza cirlusi), vrtna strnadica (Emberiza hortulana), strnadica cikavica (Emberiza cia), crnogrla cikavica (Emberiza cirlusi), primorska bjeloguza (Oenanthe hispanica), sivkasta bjeloguza (Oenanthe oenanthe), jarebica kamenjarka (Alectoris graeca), podvrsta planinskog djetlića (Dendrocopos leucotos lilfordii), kao i mnoge druge ugrožene, zaštićene ili strogo zaštićene vrste.

Kuća seoskog turizma „Vrata Biokova“ - +385 (0) 098 924 5051, www.vratabiokova.com, elvis.prgomet@gmail.com
Turistička agencija TIP-EXTREME - +385 (0) 98 910 55 28, www.tipextreme.hr, info@tipextreme.hr
HPD Biokovo, Makarska +385 (0) 21 553 552 http://www.biokovo-hpd.hr, info@biokovo-hpd.hr
Turistička agencija „Budanko travel“, +385 (0) 91/526 - 8527 info@budankotravel.com
Planinska kuća za odmor „Biokovo“ +385 (0) 91 1510 995, http://www.biokovo.eu, info@biokovo.eu