Konavle i Sniježnica

PODRUČJE KONAVALA I SNIJEŽNICEKonavle su smještene na krajnjem hrvatskom jugu, u neposrednoj blizini Dubrovnika, između mora i planinskog zaleđa što ih odlikuje jedinstvenim krajobrazom. Reljefno se dijele na prostor strmih Konavoskih stijena, Konavosko polje, te na Konavoska brda smještena u krškom krajoliku poluplaninske klime. Naselja u Konavlima, uronjena u izvorni krajobraz, do danas su zadržala izgled tradicijske kamene arhitekture iz doba Dubrovačke Republike.

Područje Konavoskog polja, Konavoske stijene, pa tako i plaža Pasjača i planina Sniježnica dio su ekološke mreže Europske unije – Natura 2000, čiji je cilj očuvanje jedinstvenih staništa i biljnih i životinjskih vrsta te održivo upravljanje prirodnim resursima.

U Konavle automobilom možete doći Jadranskom magistralom ili autocestom Zagreb – Ploče, gdje se potrebno priključiti na Jadransku magistralu kojom se nastavlja do Konavala. Ukupna duljina puta od Splita do Konavala iznosi 250 km, dok je Dubrovnik od ulaza u Konavle udaljen svega 15 km. Zračna luka Dubrovnik nalazi se u Konavlima, u mjestu Čilipi te je povezana sa svim značajnijim europskim, a posredno i svjetskim centrima, što je ujedno i najjednostavniji način za dolazak u Konavle. U Konavle je moguće doći i brodom preko Luke Dubrovnik, koja je povezana brodskim linijama s ostalim hrvatskim lukama (Korčula, Split, Zadar, Rijeka), kao i lukama u Italiji.

Vizija Konavala kao destinacije jest izvrsnost u ruralnom turizmu, posebno u dijelu koji predviđa održavanje ravnoteže između gospodarskog napretka, očuvanja okoliša i društvene stabilnosti ruralnih zajednica, što je čini elitnom destinacijom ruralnog turizma.

Konavle su idealno mjesto za vožnju biciklima sa preko 100 kilometara obilježenih biciklističkih staza, te informativnim i poučnim tablama za bicikliste. Staze se protežu duž cijelih Konavala i obuhvaćaju sve njegove prirodne ljepote i različitosti.

Osim biciklizma moguće je posjet adrenalinskim parkovima Sv. Ana i Cadmos Village, slobodno penjanje, ronjenje, kayaking, jahanje, ATV safari. U ponudi su i brojni izletnički programi koji uključuju razne aktivnosti na otvorenom, ali i posjete seoskim domaćinstvima gdje se može kušati domaća hrana spremljena na tradicionalni način i lokalna vina.

Specifičnost područja Konavala je i udruženje Agroturizam Konavle koje okuplja cjelokupnu ponudu ruralnoga turizma Konavala, ali i proizvođače tradicionalnih i autohtonih poljoprivrednih proizvoda, pojedince i obrte koji čuvaju tradicionalne konavoske vještine i zanate. Udruga okuplja i iznajmljivače ruralnih kuća i smještaja u ruralnom području, konobe locirane u tradicionalnim konavoskim objektima te avanturističku ponudu.

Agroturizam Konavle, Gruda, + 385 (0) 20 791 516, www.agroturizam-konavle.hr, ured@agroturizam-konavle.hr
Turistička zajednica Općine Konavle, +385 (0) 20 479 025, www.tzcavtat-konavle.hr, www.visit.cavtat-konavle.com, tzcavtat-konavle@du.t-com.hr