Staza Klek – jezero KutiMjesto Klek smješteno je u prekrasnoj uvali okruženoj maslinicima uz samu Jadransku magistralu. Ovo nekad tipično malo ribarsko mjesto danas je turistički centar sa svim potrebnim sadržajima. Rajska plaža kao stvorena je za uživanje na suncu, a mnogi sportsko-rekreativni sadržaji čine odmor ugodnim i zabavnim. Zbog bogate prošlosti kraja turistički je atraktivna Nonkovićeva kula iz 17. stoljeća, a iznad mjesta su ruševine Smrdan grada iz 17. stoljeća i nekropola stećaka iz 14. stoljeća.

Obilazak staze moguć je s dvije polazne točke, jedna je direktno iz mjesta Klek i isključivo je pješačka, dok je druga polazna točka iz mjesta Slivno-Ravno od kuda je moguće stazu obići i nekim prevoznim sredstvom. Staza se nalazi na nadmorskoj visini od 20-250 m. Uspon iz Kleka za Smrdan Grad dug je 1,2 km za što je potrebno cca 30 min, dok je smjer Slivno Ravno - Smrdan Grad – jezero Kuti ukupne duljine 14 km.

Pješačka staza iz naselju Klek, direktno s Jadranske magistrale, penje se uz padine do ruševina Smrdan Grada kojeg čine dobro očuvane zidine vjerojatno venecijanske tvrđave, koja je nekada služila za nadziranje ulaza u Neumski zaljev. U njenoj pustoj unutrašnjosti nalazi se crkva Sv. Marije. Iznad ruševine na strmoj glavici stoji vidikovac tvrđava Gradina iz pred rimskog doba, zaštićena trima koncentričnim suhozidinama, s vidikom na Ston, poluotok Pelješac, ušće Neretve i Naronu. Krečući se smjerom ceste prema zapadu naići će te na srednjevjekovno groblje sa stećcima tkz. Greblje u Proviću, smješteno na južnim padinama brda Orlovac, u okviru naselja Slivno-Ravno. Greblje u Proviću jedno je od najvećih a možda i najvažnijih srednjovjekovnih groblje sa stećcima na području lijeve obale Neretve. Danas je na ovom mjestu vidljivo 117 stećaka, od čega 84 cjelovita i 33 ulomka.

Ukoliko se želi obići cijela staza preporučamo ulaz kod naselja Slivno-Ravno od kuda cesta vodi kroz Greblje stećaka i Smrdan grad do jezera Kuti koje se smjestilo na krajnjem istočnom rubu delte Neretve koji leži uz granicu s Bosnom i Hercegovinom, tek na oko 3 kilometra u zaleđu Neuma, te 11 kilometara jugoistočno od Metkovića. Jezero Kuti nalaze se na 252 metra nadmorske visine, a najveća dubina jezera je 4,6 metara.

Uz njegovu obalu moguć je foto safari, kao i vožnja neretvanskom lađom koja se probija kroz močvarni šaš i lokvanj, te boravak u netaknutoj prirodi uz ugodne domaćine. Do jezera Kuti moguće je doći i lađom iz Opuzenu, od kuda se za pola sata dolazi na obalu jezera Kuti na Prijevozniku, gdje je obnovljena izvorna neretvanska kuća, koja domaćim i inozemnim posjetiteljima nudi bijeg od užurbane svakodnevice, okrjepu neretvanskim specijalitetima, odmor i uživanje.

Značajne birdwaching vrste koje je moguće zabilježiti na ovoj stazi su: brgljez kamenjar (Sitta neumayer), modrokos (Monticola solitarius), ćuk (Otus scops), jarebica kamenjarka (Alectoris graeca), strnadica cikavica (Emberiza cia), španjolski vrabac (Passer hispaniolensis), sova ušara (Bubo bubo), sivi sokol (Falco peregrinus), zmijar (Circaetus gallicus), bukavac (Botaurus stellaris), mali vranac (Phalacrocorax pygmeus), kokošica (Rallus aquaticus), svilorepa (Cettia cetti), veliki trstenjak (Acrocephalus arundinaceus), brkata sjenica (Panurus biarmicus), veliki zelembać (Lacerta trilineata), te gotovo ugrožena biljna vrsta puzava kositrenica (Ephedra fragilis), kao i mnoge druge.

Turistička agencija „Fort Opus“, Klek + 385 (0) 99 696 0490, info@fortopus.com
Restoran „Adriatic“, Klek, +385 (0) 98 353 143, www.adriatic-klek.com, edvin.maslac@crosig.hr
Restoran „Adria“ Metković, + 385 (0) 20 684 391, www.adria-restaurant.hr/fotosafari, kontakt@adria-restaurant.hr